четвер, 3 січня 2013 р.

Шведські етюди

     У кінці листопада-початку грудня був у Швеції, де на запрошення Newman Institute викладав курс Богослов"я ікони. Це був перший візит у скандинавську країну, тому було дуже цікаво познайомитися з новою культурою, про яку багато чув.
     Newman Institute - невеличкий католицький навчальний заклад (важко назвати його університетом, це скоріше поєднання коледжу і вечірньої школи), в якому навчається до 100 постійних студентів + люди, які записуються на окремі курси "за інтересами". Кістяк викладачів інституту - єзуїти, переважно німецькі, хоч звісно є і місцеві викладачі. Заклад розташований в старовинному містечку Уппсала, на північ від Стокгольма. Уппсала - історичний центр Швеції, місце багатьох історичних подій і поховання королів. А ще - в ньому знімали відомий фільм "Фанні і Александр".
     Мої слухачі - група з 13 осіб, переважно старших, ніж "студентський вік". Дехто цікавиться іконою як мистецьким феноменом і сам пише ікони, дехто відкрив для себе практику молитви перед іконою, дехто просто прийщов "на екзотику". Але всі слухачі виявилися вдячними і уважними. Взагалі, шведи "повально" володіють англійською, так що і люди старшого віку, і студенти не мають жодних проблем спілкуватися і читати цією мовою.
     Одне з найяскравіших вражень - природа Швеції. Я, звісно, не міг побачити багато, бо був "прив"язаний" до викладання, однак побачив і довідався доволі, щоб оцінити розмах цієї північної мекки екотуризму. У Швеції дуже мале населення: при території країни понад 400 тис. км. кв. 9,5 млн. жителів - це розкіш. При цьому, 9 млн зосереджені на 20% відстоках території на півдні, а від Уппсали на північ живе лише 600 тис. людей. Це територія "лосів і лососів", де є безліч річок, ліси, гори і "тундра" (не впевнений, чи саме так правильно це називається у Швеції). Саме там розташована казкова Лапландія Снігової королеви...
     Місто Стокгольм - прекрасне своїми свіжими, широкими, напівморськими-напвіпрісними каналами і величною, "розмашистою" архітектурою. Місто величне, але не помпезне, позбавлене якоїсь імперської пихи (яку має Петербург, Брюсель, навіть Париж). І в Уппсалі, і в Стокгольмі є декілька цікавих музеїв (Національний, Університетський, Орієнтальний). Тут можна побачити і єгипетські мумії, і фаюмські портрети, і збірку новгородських ікон, і новітнє європейське мистецтво. Це далеко не перші музеї світу, але дуже навіть непогані.
     Серед негативних вражень - ціни і погода. З першими все ясно, а щодо другого, то справа не так у холоді (темперетура була цілком "українська"), як у тому, що смеркає о 2-30. Мало що не полярна ніч. Кажуть в цей час різко зростає кількість самогубств...
Трохи фото тут -
 http://www.facebook.com/media/set/?set=a.4842728797685.2178233.1580801401&type=1

0 коментарі(в):

Дописати коментар

Підписка на Дописати коментарі [Atom]

<< Головна сторінка